Nové výukové centrum Vysoké školy polytechnické Jihlava

Nové výukové centrum Vysoké školy polytechnické Jihlava

Nová posluchárna Vysoké školy polytechnické v Jihlavě (VŠPJ) představuje moderní koncept dynamické soudobé architektury s industriálními prvky v minimalistickém střihu v přímém kontrastu k původnímu areálu a jeho nově rekonstruované části – Severovýchodní křídlo, dříve vnímanému jako hospodářský dvůr.

Na brownfieldu po bývalých uhelných dolech na Plzeňsku vyrostou dvě nové ekologické haly

Na brownfieldu po bývalých uhelných dolech na Plzeňsku vyrostou dvě nové ekologické haly

Nová průmyslová zóna Panattoni Park Nýřany Terminál nabývá konkrétních obrysů. Stavitel Panattoni připravuje u Nýřan na Plzeňsku výstavbu dvou průmyslových budov o rozměrech 34 tisíc m2 a 25 tisíc m2 zastavěné plochy, s ambicí nabídnout regionu na 850 nových pracovních příležitostí.

Změna využití prostoru uhelny VŠCHT v Praze

Změna využití prostoru uhelny VŠCHT v Praze

Uhelna z 30. let 20. století, skrytá uprostřed Englova bloku vysokých škol, má atmosféru románů Julese Verna. Místo uhlí se na šikmé výsypce přeměněné ve stupňovité hlediště uhnízdí studenti. Rekonstruovaný prostor má iniciovat přednášky, setkávání a další neformální aktivity školy.

Česká republika směřuje k 10 mil. m2 moderních skladových a výrobních prostor

Česká republika směřuje k 10 mil. m2 moderních skladových a výrobních prostor

Téměř 680 000 m2 nových průmyslových prostor plánují developeři dodat v letošním roce na území České republiky. 

Studio A8000 navrhlo proměnu brněnské průmyslové čtvrti Špitálka. Vznikne chytrá městská čtvrť plná inovativních technologií pro moderní život v 21. století

Studio A8000 navrhlo proměnu brněnské průmyslové čtvrti Špitálka. Vznikne chytrá městská čtvrť plná inovativních technologií pro moderní život v 21. století

Architektonický ateliér A8000 a město Brno přináší jedinečný koncept rozvoje industriální brněnské lokality Špitálka. Cílem projektu je nalézt pro západní část areálu Tepláren Brno životaschopné téma nového využití, aniž by se však zničila historická hodnota místa.

Hodnocení: Jičínské obrození z pohledu architekta

Hodnocení: Jičínské obrození z pohledu architekta

Píše se rok 1923. Československá republika oslavuje pětileté výročí a v Jičíně se staví kulturní stánek. Architektonicky výrazná budova v sobě skrývá funkci divadla i kina. Zadní projekce na plátno, boční lóže, orchestřiště, jeviště, divadelní tahy.

Rekonstrukce Biografu Český ráj – moderní objekt, který se ale blíží stavu z doby svého vzniku

Rekonstrukce Biografu Český ráj – moderní objekt, který se ale blíží stavu z doby svého vzniku

Hlavní cíle rekonstrukce Biografu Český ráj v Jičíně byly dva. Prvním z nich byla úprava objektu tak, aby vznikl moderní víceúčelový kulturní objekt, které odpovídá požadavkům 21. století, jehož hlavním účelem bude provoz kina. Druhým cílem je kultivovat a estetizovat objekt kina a jeho okolí do podoby, která se bude blížit stavu z doby svého vzniku a zároveň vytvářet obytný a užitný veřejný prostor v blízkosti centra města. V článku je popsáno stavební řešení a realizované úpravy.

Pavilon školy, který se podílí i na vytvoření aktivního veřejného prostoru

Pavilon školy, který se podílí i na vytvoření aktivního veřejného prostoru

Stavba nového pavilonu ZŠ v Mníšku pod Brdy řeší dlouhodobou akutní potřebu školy na větší prostory pro výuku žáků. Současně s tím získává obec i nové moderní plochy pro pořádání kulturních akcí i pro volnočasové aktivity.

Nejvyšší soud v Brně se rozšířil o přístavbu

Nejvyšší soud v Brně se rozšířil o přístavbu

Stavba se nachází na ulici Bayerova 3 v katastrálním území Veveří. Jednalo se o „vybydlený“ osmipatrový bytový řadový dům s jedním podzemním patrem a sedmi nadzemními podlažími. Postavený byl v 30. letech 20. století.

Přístavba budovy Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích a stavební úpravy stávající budovy

Přístavba budovy Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích a stavební úpravy stávající budovy

Jihočeská vědecká knihovna je významnou regionální institucí a její budova stojí na urbanisticky exponovaném místě v centru Českých Budějovic. Projekt zahrnoval jak novou dominantní přístavbu, tak nutné stavební úpravy stávající budovy knihovny. Cílem bylo vytvořit funkční a reprezentativní celek, který odpovídá významu této veřejné instituce.