Články

Brownfield v pražských Vysočanech se ve spolupráci s OBERMEYER HELIKA mění na novou městskou čtvrť

Brownfield v pražských Vysočanech se ve spolupráci s OBERMEYER HELIKA mění na novou městskou čtvrť

Architektonická a projekční společnost OBERMEYER HELIKA a.s. spolupracuje na projektu revitalizace území bývalých pekáren Odkolek v pražských Vysočanech. V projektu s názvem VYSOČANSKÝ MLÝN, jehož investorem je Metrostav Development a.s., zajišťuje OBERMEYER HELIKA činnost projektanta stavební části a koordinátora stavby.

„Zvonařka představovala ve své době architektonickou a stavební revoluci,“

„Zvonařka představovala ve své době architektonickou a stavební revoluci,“

uvedli v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE architekti Ondřej Chybík (O. Ch.,), Michal Krištof (M. K.) a Ondřej Švancara (O. Š.). Všichni z architektonického ateliéru CHYBIK+KRISTOF ARCHITECTS & URBAN DESIGNERS, který stojí za nedávno dokončenou proměnou autobusového nádraží Zvonařka v Brně.

Občané se mohou zapojit do plánování budoucí proměny Kampusu Dejvice. Dotazník lze vyplnit do konce března

Občané se mohou zapojit do plánování budoucí proměny Kampusu Dejvice. Dotazník lze vyplnit do konce března

Projekt na proměnu Kampusu Dejvice se posouvá do další fáze. Nyní se do plánování vysokoškolského areálu mohou zapojit i samotní občané. Lidé mají ode dneška možnost vyplnit dotazník, který zjišťuje jak vnímají celý Kampus, co se jim líbí a nelíbí nebo jaké aktivity jim zde chybí. Dotazník lze vyplnit do konce března.

Rekonstrukce autobusového nádraží Zvonařka

Rekonstrukce autobusového nádraží Zvonařka

Koncept rekonstrukce Ústředního autobusového nádraží (ÚAN) Zvonařka navazuje na okolní urbanistickou strukturu a plánovaný rozvoj lokality. Autobusové nádraží je chápáno jako unikátní veřejný prostor – největší zastřešený veřejný prostor v Brně.

Nové výukové centrum Vysoké školy polytechnické Jihlava

Nové výukové centrum Vysoké školy polytechnické Jihlava

Nová posluchárna Vysoké školy polytechnické v Jihlavě (VŠPJ) představuje moderní koncept dynamické soudobé architektury s industriálními prvky v minimalistickém střihu v přímém kontrastu k původnímu areálu a jeho nově rekonstruované části – Severovýchodní křídlo, dříve vnímanému jako hospodářský dvůr.

Změna využití prostoru uhelny VŠCHT v Praze

Změna využití prostoru uhelny VŠCHT v Praze

Uhelna z 30. let 20. století, skrytá uprostřed Englova bloku vysokých škol, má atmosféru románů Julese Verna. Místo uhlí se na šikmé výsypce přeměněné ve stupňovité hlediště uhnízdí studenti. Rekonstruovaný prostor má iniciovat přednášky, setkávání a další neformální aktivity školy.

Studio A8000 navrhlo proměnu brněnské průmyslové čtvrti Špitálka. Vznikne chytrá městská čtvrť plná inovativních technologií pro moderní život v 21. století

Studio A8000 navrhlo proměnu brněnské průmyslové čtvrti Špitálka. Vznikne chytrá městská čtvrť plná inovativních technologií pro moderní život v 21. století

Architektonický ateliér A8000 a město Brno přináší jedinečný koncept rozvoje industriální brněnské lokality Špitálka. Cílem projektu je nalézt pro západní část areálu Tepláren Brno životaschopné téma nového využití, aniž by se však zničila historická hodnota místa.

Hodnocení: Jičínské obrození z pohledu architekta

Hodnocení: Jičínské obrození z pohledu architekta

Píše se rok 1923. Československá republika oslavuje pětileté výročí a v Jičíně se staví kulturní stánek. Architektonicky výrazná budova v sobě skrývá funkci divadla i kina. Zadní projekce na plátno, boční lóže, orchestřiště, jeviště, divadelní tahy.

Nejvyšší soud v Brně se rozšířil o přístavbu

Nejvyšší soud v Brně se rozšířil o přístavbu

Stavba se nachází na ulici Bayerova 3 v katastrálním území Veveří. Jednalo se o „vybydlený“ osmipatrový bytový řadový dům s jedním podzemním patrem a sedmi nadzemními podlažími. Postavený byl v 30. letech 20. století.

Dům s hliníkovým profilem, evokujícím čokoládu, je k nakousnutí

Dům s hliníkovým profilem, evokujícím čokoládu, je k nakousnutí

Není snadné vytvořit dům, který nebude plný výstřelků, a přesto bude poutat pozornost. Přesně takový dokázal vytvořit architekt Reinhold Hammerer v rakouském Linci.